Propozycja podania:
Koszt: ok. 6,70 - 10 zł za 12 kotletów
Składniki:
- 1,2 kg ziemniaków
- 4 jaja
- 1/10 kilogramowego worka mąki (około)
- ser żółty (ew. ser mozzarella - wersja premium)
- bułka tarta
- przyprawy(sól, pieprz,papryka słodka)
- (cebula - wersja premium)
Przygotowanie:
1. Obieramy ziemniaki i gotujemy aż się rozgotują (moment kiedy ziemniaki są miękkie i zaczynają się rozpadać).
2. Rozgotowane, odcedzone ziemniaki rozgniatamy a następnie mieszamy na jednolitą masę i pozostawiamy do ostygnięcia.
3. Do ziemniaków dodajemy 4 jajka (najlepiej bez skorupek).
4. Jeśli wykonujesz wersję "na bogato" pokrój w drobną kostkę cebulę i dodaj do ziemniaków i jajek.
5. Całość doprawiamy solą, pieprzem i papryką (ja dodaję ok. : 2 łyżeczek soli, 1 płaską łyżeczkę pieprzu i 3 łyżeczki papryki) i mieszamy na jednolitą masę.
6. Do masy dodajemy mąki (najlepiej pszennej) i mieszamy aż uzyskamy klejącą się konsystencję.
7. Kroimy ser w kostkę (wielkość dowolna - proponuję 2x2x1 cm).
8. Bierzemy ser, obklejamy naszą klejącą masą a następnie obtaczamy w bułce tartej i formujemy "kotlet".
9. Smażymy kotlety na patelni.
Porady i propozycje podania:
1. Kotlety proponuję podać z słodkim sosem chilli lub keczupem, jeśli ktoś lubi sałatki to najbardziej pasuje sałatka coleslaw.
2. Jeśli ktoś ma problem z uformowaniem kotleta to niech się nie zraża, pierwszy najtrudniejszy kolejne robi się już prościej - ręce po pierwszym są obklejone masą ziemniaczaną z bułką tartą a to ułatwia formowanie kolejnych.
Cena jest orientacyjna - koszt wykorzystanych składników.
Cena jest orientacyjna - koszt wykorzystanych składników.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz