niedziela, 4 maja 2014

Kotlety ziemniaczane nadziewane serem.

Propozycja podania:




Koszt: ok. 6,70 - 10 zł za 12 kotletów 


Składniki:
  • 1,2 kg ziemniaków
  • 4 jaja 
  • 1/10 kilogramowego worka mąki (około)
  • ser żółty (ew. ser mozzarella - wersja premium)
  • bułka tarta
  • przyprawy(sól, pieprz,papryka słodka) 
  • (cebula - wersja premium) 



Przygotowanie:

1. Obieramy ziemniaki i gotujemy aż się rozgotują (moment kiedy ziemniaki są miękkie i zaczynają się rozpadać).
2. Rozgotowane, odcedzone ziemniaki rozgniatamy a następnie mieszamy na jednolitą masę i pozostawiamy do ostygnięcia.
3. Do ziemniaków dodajemy 4 jajka (najlepiej bez skorupek).
4. Jeśli wykonujesz wersję "na bogato" pokrój w drobną kostkę cebulę i dodaj do ziemniaków i jajek.
5. Całość doprawiamy solą, pieprzem i papryką (ja dodaję ok. : 2 łyżeczek soli, 1 płaską łyżeczkę pieprzu i 3 łyżeczki papryki) i mieszamy na jednolitą masę.
6. Do masy dodajemy mąki (najlepiej pszennej) i mieszamy aż uzyskamy klejącą się konsystencję.
7. Kroimy ser w kostkę (wielkość dowolna - proponuję 2x2x1 cm).
8. Bierzemy ser,  obklejamy naszą klejącą masą a następnie obtaczamy w bułce tartej i formujemy "kotlet".
9. Smażymy kotlety na patelni.

Porady i propozycje podania:

1. Kotlety proponuję podać z słodkim sosem chilli lub keczupem, jeśli ktoś lubi sałatki to najbardziej pasuje sałatka coleslaw.
2. Jeśli ktoś ma problem z uformowaniem kotleta to niech się nie zraża, pierwszy najtrudniejszy kolejne robi się już prościej - ręce po pierwszym są obklejone masą ziemniaczaną z bułką tartą a to ułatwia formowanie kolejnych.


Cena jest orientacyjna - koszt wykorzystanych składników.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz