poniedziałek, 5 maja 2014

Jajco komandosa, bez zbędnych ceregieli.

Propozycja podania:



Koszt: ok. 1,70 zł


Składniki:

  • 3 jajka
  • 3 ziemniaki średniej wielkości
  • 1 mała cebula
  • odrobina mąki
  • przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka)



Przygotowanie:

Placek:

1. Obieramy ziemniaki a następnie ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach.
2. Odsączamy z wodę ze startych ziemniaków.
3. Dodajemy: jajko, sól, pieprz do smaku, odrobinę mąki i posiekaną w kostkę cebulę.
4. Całość mieszamy a następnie smażymy na średnim ogniu.

Jajka sadzone:

1. Rozgrzewamy olej na patelni na dużym ogniu.
2. Tłuczemy 2 jajka w całości do wcześniej przygotowanego pojemnika 
3. Na rozgrzaną patelnię wlewamy jajka i obserwujemy jak zaczynają skwierczeć i robią się puszyste, doprawiamy po wierzchu przyprawami wedle uznania. 
4. Skręcamy ogień do średniej wielkości i czekamy aż zetnie się białko, żółtko powinno być pół płynne - jak w jajku na miękko.
5. Tak wysmażone jajko kładziemy na placku.

Porady i propozycje podania:

1. Proponuję podać z kefirem lub zsiadłym mlekiem.
2. Podczas smażenia jajka nie pomagamy jajku się rozpłynąć, nie ruszamy patelnią dopóki większość jajka się nie zetnie - czyli jeśli dobrze rozgrzaliśmy patelnię jakieś 10 sekund. Potem warto sprawdzić czy jajko się nie przykleiło lekko ruszając patelnią - jeśli jajko się swobodnie nie ślizga to pomagamy mu się odkleić szpatułką, dzięki temu unikniemy przypalenia się jajka.
3. Do sadzenia jajka najlepiej użyć zwykłej patelni metalowej, takiej bez żadnych super powierzchni.

Cena jest orientacyjna - jedynie wykorzystanych składników.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz