sobota, 28 czerwca 2014

Grillowany łosoś w otoczce z bakłażana z sosem koperkowo-ogórkowym i młodymi ziemniakami.

Propozycja podania:


Koszt: ok. 22,30 zł za 4 porcje



Składniki:

  • 4 kawałki łososia norweskiego Norge
  • 2 spore bakłażany
  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 2 młode ogórki gruntowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • garść świeżego koperku
  • 5 łyżek miodu
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka gorczycy białej
  • pieprz kolorowy
  • sól


Przygotowanie:

Łosoś:

1. Myjemy bakłażany i kroimy je na 4 plastry o grubości naszego łososia.
2. Wykrawamy w plastrach kształt kawałków łososia (najlepiej nieco mniejszy niż nasz łosoś) - powinno to wyglądać tak:
3. Nacieramy łososia odrobiną soli i świeżo zmielonego kolorowego pieprzu z obu stron a następnie skrapiamy odrobiną cytryny.
4. Tak przygotowanego łososia grillujemy na dużym żarze z obu stron pilnując by się nie przypalił.

Sos koperkowo-ogórkowy:

1. Do małej miski przekładamy jogurt naturalny a następnie dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek.
2. Obieramy ogórki i kroimy je na drobną kostkę, koperek drobno siekamy - całość dodajemy do miski z jogurtem.
3. Nasz sos doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem - całość mieszamy.

Młode ziemniaki:

Glazura:

1. Do szklanej miski (niewielkiej) dodajemy miód (jeśli się scukrzył to roztapiamy w mikrofali), olej, gorczycę, zioła prowansalskie i pieprz ziołowy.
2. Całość mieszamy.

Ziemniaki:

1. Myjemy ziemniaki a następnie gotujemy na małym ogniu do momentu aż bez problemu będzie można wbić w nie widelec.
2. Wykładamy ziemniaki na ruszt i smarujemy z wierzchu glazurą.
3. Ziemniaki odwracamy co jakiś czas i pilnujemy by glazura zbytnio się nie spiekła (czerwony kolor to znak, że już zaraz zacznie się zwęglać), po każdym odwróceniu ziemniaków smarujemy je glazurą.
4. Gdy ziemniaki zarumienią się z każdej strony są już gotowe.

Porady i propozycje podania:

1. Łososia proponuję grillować w specjalnych zaciskach do grillowania ryby - jeśli ktoś takich nie posiada doradzam posmarować ruszt odrobiną oleju aby łosoś nie przywarł do rusztu i zaopatrzyć się w 2 łopatki do odwracania na drugą stronę.
2. Proponuję nie przesadzać z ilością czosnku, soli i pieprzu w sosie - nadmiar może przyćmić smak łososia.

Cena jest orientacyjna - jedynie wykorzystanych składników.

Grilluj z łososiem norweskim!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz