Propozycja podania:
Koszt: ok. 22,30 zł za 4 porcje
Składniki:
- 4 kawałki łososia norweskiego Norge
- 2 spore bakłażany
- 1 kg młodych ziemniaków
- 1 mały jogurt naturalny
- 2 młode ogórki gruntowe
- 2 ząbki czosnku
- 1 cytryna
- garść świeżego koperku
- 5 łyżek miodu
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- 1 łyżka pieprzu ziołowego
- 1 łyżka gorczycy białej
- pieprz kolorowy
- sól
Przygotowanie:
Łosoś:
1. Myjemy bakłażany i kroimy je na 4 plastry o grubości naszego łososia.
2. Wykrawamy w plastrach kształt kawałków łososia (najlepiej nieco mniejszy niż nasz łosoś) - powinno to wyglądać tak:
3. Nacieramy łososia odrobiną soli i świeżo zmielonego kolorowego pieprzu z obu stron a następnie skrapiamy odrobiną cytryny.
4. Tak przygotowanego łososia grillujemy na dużym żarze z obu stron pilnując by się nie przypalił.
Sos koperkowo-ogórkowy:
1. Do małej miski przekładamy jogurt naturalny a następnie dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek.
2. Obieramy ogórki i kroimy je na drobną kostkę, koperek drobno siekamy - całość dodajemy do miski z jogurtem.
3. Nasz sos doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem - całość mieszamy.
Młode ziemniaki:
Glazura:
1. Do szklanej miski (niewielkiej) dodajemy miód (jeśli się scukrzył to roztapiamy w mikrofali), olej, gorczycę, zioła prowansalskie i pieprz ziołowy.
2. Całość mieszamy.
Ziemniaki:
1. Myjemy ziemniaki a następnie gotujemy na małym ogniu do momentu aż bez problemu będzie można wbić w nie widelec.
2. Wykładamy ziemniaki na ruszt i smarujemy z wierzchu glazurą.
3. Ziemniaki odwracamy co jakiś czas i pilnujemy by glazura zbytnio się nie spiekła (czerwony kolor to znak, że już zaraz zacznie się zwęglać), po każdym odwróceniu ziemniaków smarujemy je glazurą.
4. Gdy ziemniaki zarumienią się z każdej strony są już gotowe.
Porady i propozycje podania:
1. Łososia proponuję grillować w specjalnych zaciskach do grillowania ryby - jeśli ktoś takich nie posiada doradzam posmarować ruszt odrobiną oleju aby łosoś nie przywarł do rusztu i zaopatrzyć się w 2 łopatki do odwracania na drugą stronę.
2. Proponuję nie przesadzać z ilością czosnku, soli i pieprzu w sosie - nadmiar może przyćmić smak łososia.
Cena jest orientacyjna - jedynie wykorzystanych składników.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz