Propozycja podania:
Koszt: ok. 13,30 zł za ok. 6 porcji
Składniki:
- ok. 0,5 kg filetów z ryby (ja użyłem miruny)
- 1 koncentrat pomidorowy Pudliszki (200 g)
- 6 ząbków czosnku
- 1 cytryna
- garść świeżej bazylii
- garść świeżej pietruszki
- sól
- pieprz cytrynowy
Przygotowanie:
1. Filety nacieramy solą i pieprzem cytrynowym wedle uznania, następnie nacieramy 3 przeciśniętymi przez praskę ząbkam.i czosnku - odstawiamy do lodówki na pół godziny.
2. Do miski przekładamy koncentrat pomidorowy, posiekaną bazylię i pietruszkę, przeciskamy przez praskę 3 ząbki czosnku - całość mieszamy i odstawiamy do lodówki.
4. Cytrynę przekrawamy na pół, z jednej połowy ścieramy na tarcze skórkę i dodajemy do niej odrobinę soku z cytryny, drugą połowę cytryny zostawiamy do dekoracji.
5. Rybę grillujemy ja sporym żarze, po zrumienieniu się z jednej strony odwracamy rybę na drugą stronę, zest (czyli skórkę z sokiem z cytryny) nakładamy na spieczoną stronę, na zest nakładamy łyżeczką pomidorową masę i rozprowadzamy równomiernie - pieczemy aż ryba nie zrumieni się z drugiej strony.
Porady i propozycje podania:
1. Aby ryba nie przywierała do rusztu, jeśli nie posiadamy specjalnych zamykanych rusztów do ryby, zwykły ruszt smarujemy odrobiną oleju.
2. Rybę można ozdobić cytryną i świeżą bazylią - świeżo wyciśnięty sok z cytryny doskonale komponuje się z rybą.
3. Polecam filety razem ze skórą - nie rozpadają się w trakcie grillowania.
Cena jest orientacyjna - jedynie wykorzystanych składników
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz