poniedziałek, 23 czerwca 2014

Pomidorowa ryba z grilla - Pudliszki Pomidorowe Inspiracje - Ryba

Propozycja podania:



Koszt: ok. 13,30 zł za ok. 6 porcji



Składniki:

  • ok. 0,5 kg filetów z ryby (ja użyłem miruny)
  • 1 koncentrat pomidorowy Pudliszki (200 g)
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 cytryna
  • garść świeżej bazylii
  • garść świeżej pietruszki
  • sól
  • pieprz cytrynowy


Przygotowanie:

1. Filety nacieramy solą i pieprzem cytrynowym wedle uznania, następnie nacieramy 3 przeciśniętymi przez praskę ząbkam.i czosnku - odstawiamy do lodówki na pół godziny.
2. Do miski przekładamy koncentrat pomidorowy, posiekaną bazylię i pietruszkę, przeciskamy przez praskę 3 ząbki czosnku - całość mieszamy i odstawiamy do lodówki.
4. Cytrynę przekrawamy na pół, z jednej połowy ścieramy na tarcze skórkę i dodajemy do niej odrobinę soku z cytryny, drugą połowę cytryny zostawiamy do dekoracji.
5. Rybę grillujemy ja sporym żarze, po zrumienieniu się z jednej strony odwracamy rybę na drugą stronę, zest (czyli skórkę z sokiem z cytryny) nakładamy na spieczoną stronę, na zest nakładamy łyżeczką pomidorową masę i rozprowadzamy równomiernie - pieczemy aż ryba nie zrumieni się z drugiej strony.

Porady i propozycje podania:

1. Aby ryba nie przywierała do rusztu, jeśli nie posiadamy specjalnych zamykanych rusztów do ryby, zwykły ruszt smarujemy odrobiną oleju.
2. Rybę można ozdobić cytryną i świeżą bazylią - świeżo wyciśnięty sok z cytryny doskonale komponuje się z rybą.
3. Polecam filety razem ze skórą - nie rozpadają się w trakcie grillowania.

Cena jest orientacyjna - jedynie wykorzystanych składników
Pudliszki - Pomidorowe inspiracje

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz