czwartek, 29 maja 2014

Burgery z kaszy gryczanej

Propozycja podania:



Koszt: ok. 5,30 zł za 8 burgerów o średnicy 10 cm.


Wstęp:


Tym razem wyjątkowo napiszę, krótki wstęp ponieważ pragnę polecić ten przepis wszystkim, którzy nie lubią kaszy gryczanej. Osobiście nienawidzę od dziecka tej kaszy i nie wyobrażałem sobie do niedawna jej jedzenia z własnej woli, aż do momentu wymyślenia tego przepisu, jednocześnie uspakajam koneserów kaszy gryczanej - jej smak nie został ukryty.


Składniki:

  • 2 woreczki kaszy gryczanej
  • 2 jajka
  • mąka
  • 1 szklanka wody
  • 1 cukinia
  • 1 papryczka chilli
  • szczypior z cebuli
  • 2 łyżeczki soli
  • 2-3 łyżki kurkumy
  • 1-2 łyżek pieprzu ziołowego
  • 1 kostka rosołowa (polecam pieczeniową)


Przygotowanie:

1. Gotujemy kaszę gryczaną według instrukcji na pudełku, z tą tylko różnicą, że do wody dodajemy kostkę rosołową.
2. W misce lub innym wysokim naczyniu mieszamy jajka z wodą a następnie zagęszczamy mąką aż uzyskamy konsystencję śmietany.
3. Do takiej mieszaniny dodajemy sól, pieprz ziołowy i kurkumę dla ładnego koloru i zapachu a następnie wszystko dokładnie mieszamy
4. Do miski wrzucamy drobno pokrojoną papryczkę, posiekany szczypior, skrojoną w kostkę cukinię i  ostudzoną kaszę gryczaną (nie pomagamy jej zlewając ją zimną wodą - taki zabieg zniweluje działanie kostki rosołowej), całość mieszamy.
5. Na rozgrzaną patelnie nakładamy chochelką naszą masę i rozklepujemy na grubość ok. 2 cm, smażymy z dwóch stron aż do zrumienienia.

Porady i propozycje podania:

1. Zdecydowanie polecam podawać z maślanką lub kefirem - super fuzja smaków.
2. Jeśli ktoś chce dodatkowo zwiększyć kaloryczność to po odwróceniu burgera na patelni można na niego położyć dobrze topiący się ser żółty.
3. Dodane warzywa to tylko propozycja, uważam, że przepis jest na tyle elastyczni że dodać można co się chce.

Cena jest orientacyjna - jedynie wykorzystanych składników.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz