Propozycja podania:
Koszt: ok. 16,30 zł za 1 kg (ok. 4 porcji)
Składniki:
- 1 kg żeberek
- 3 łyżki miodu
- 6 łyżek keczupu
- 1 łyżka oleju
- 1,5 łyżki chilli
- 1 łyżka pieprzu ziołowego
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- kilka ząbków czosnku
Przygotowanie:
1. Żeberka kroimy w paski (tak by na pasek przypadała 1 kość) a następnie gotujemy +/- 20 min.
2. Dużym pojemniku na żywność mieszamy miód, olej, keczup, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek.
3. Do pojemnika wrzucamy podgotowane żeberka i mieszamy z marynatą, pojemnik zamykamy i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
4. Żeberka wykładamy na ruszt a następnie polewamy z wierzchu marynatą (proponuję dozować łyżeczką).
5. Żeberka pieczemy tak żeby z każdej strony były przypieczone ze zrumienioną marynatą (po każdym odwróceniu polewamy z wierzchu).
Porady i propozycje podania:
1. Wywar z gotowania żeberek jest świetną bazą na grochówkę itp.
2. Proponuję podawać jako danie obiadowe do spółki z ziemniakami z grilla <PRZEPIS>
3. Danie jest bardzo ostre, proponuję zaopatrzyć się w dużą ilość napojów i surówkę, która będzie chłodzić podniebienie (np z pomidorów ze śmietaną)
Cena jest orientacyjna - jedyne wykorzystanych składników.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz