sobota, 31 maja 2014

Piekielne żeberka z grilla.

Propozycja podania:



Koszt: ok. 16,30 zł za 1 kg (ok. 4 porcji)


Składniki:

  • 1 kg żeberek
  • 3 łyżki miodu
  • 6 łyżek keczupu
  • 1 łyżka oleju
  • 1,5 łyżki chilli
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • kilka ząbków czosnku


Przygotowanie:

1. Żeberka kroimy w paski (tak by na pasek przypadała 1 kość) a następnie gotujemy +/- 20 min.
2. Dużym pojemniku na żywność mieszamy miód, olej, keczup, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek.
3. Do pojemnika wrzucamy podgotowane żeberka i mieszamy z marynatą, pojemnik zamykamy i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
4. Żeberka wykładamy na ruszt a następnie polewamy z wierzchu marynatą (proponuję dozować łyżeczką).
5. Żeberka pieczemy tak żeby z każdej strony były przypieczone ze zrumienioną marynatą (po każdym odwróceniu polewamy z wierzchu).

Porady i propozycje podania:

1. Wywar z gotowania żeberek jest świetną bazą na grochówkę itp.
2.  Proponuję podawać jako danie obiadowe do spółki z ziemniakami z grilla <PRZEPIS>
3. Danie jest bardzo ostre, proponuję zaopatrzyć się w dużą ilość napojów i surówkę, która będzie chłodzić podniebienie (np z pomidorów ze śmietaną)

Cena jest orientacyjna - jedyne wykorzystanych składników.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz