Propozycja podania:
Koszt: 6,30 zł za 4-6 porcji.
Składniki:
- 150 g boczku (obojętne czy surowy czy wędzony)
- 1 duża śmietana 18%
- 2 jaja
- sól
- pieprz
- makaron
Przygotowanie:
1. W misce mieszamy śmietanę i jajka za pomocą trzepaczki, taką masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
2. Pokrojony w drobną kostkę lub małe paski boczek (kwestia gustu) smażymy w garnku.
3. Redukujemy ogień pod boczkiem na minimum i dodajemy do niego masę śmietanowo-jajeczną.
4. Całość cały czas mieszamy aż do momentu gdy jajka spowodują zagęszczenie się masy - nastąpi to tuż przed zagotowaniem się carbonary.
5. Tak przygotowaną carbonarę wykładamy na ugotowany makaron, gotowe.
Porady i propozycje podania:
1. Ten wariant carbonary to najprostszy z prostych, można wzbogacać jej smak różnymi dodatkami.
2. Radzę robić mniejsze ilości ponieważ z racji zawartości śmietany dość szybko się psuje i najlepiej smakuje świeża.
3. Carbonara to wprost idealne śniadanie - dostarczy energii na naprawdę ciężki dzień.
Cena jest orientacyjna - jedynie wykorzystanych składników.
Jako że nie mamy kontaktu mailowego, informujemy tą drogą.
OdpowiedzUsuńW ubiegłym tygodniu wystartował nowy agregat zBLOGowani, umożliwiający: generowanie ruchu na blogi które dołączyły, dający możliwość obserwowania blogów i ulubionych wpisów. zapraszamy do rejestracji na www.zblogowani.pl