niedziela, 18 maja 2014

Faszerowane czaszki (pieczarki)

Propozycja podania:



Koszt: ok. 7,20 za 24 czaszki.




Składniki:


  • 30 pieczarek
  • 1 papryczka chilli
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • salami (wedle uznania)
  • 2-3 łyżki mąki
  • pieprz ziołowy
  • sól


Przygotowanie:

1. Pieczarki myjemy i oddzielamy od nich trzonki.
2. 6 pieczarek kroimy na 4 części - będą to nasze żuchwy.

3. Pozostałe pieczarki wycinamy jak na zdjęciach (czyli jak dynie na Halloween).

4. Odpady z wycinania pieczarek trzonki drobno siekamy, kroimy cebulę i papryczkę na drobną kostkę a następnie wszystko smażymy.
5. wysmażone warzywa doprawiamy sola i pierzem ziołowym wedle uznania a następnie zostawiamy by wystygły.
6. Do zimnych warzyw dodajemy 2 jajka i pokrojone w kostkę salami, całość mieszamy a następnie dodajemy mąki tak żeby całość się zagęściła.
7. Nasze czaszki faszerujemy, zatykamy "żuchwami" i wkładamy do wysmarowanego oliw naczynia żaroodpornego.

8. Czaszki pieczemy przez ok. 20 min w 150-180 stopniach.

Porady i propozycje podania:

1. Idealne na Halloween'ową imprezę.
2. Świetnie komponują się ze słodkim sosem chilli.

Cena jest orientacyjna - jedynie wykorzystanych składników.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz