niedziela, 18 maja 2014

Bananowo-kakaowe drożdżówki.

Propozycja podania:



Koszt: ok. 9,20 zł za 12 sztuk




Składniki:


  • 500 g mąki (najlepiej tortowej)
  • 25 g drożdży (1/4 kostki)
  • 4 łyżki kakao
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 budynie (polecam bananowy Winiary)
  • 3 Banany
  • 0,5 l mleka
  • 250 ml ciepłej wody (1 szklanka)
  • 40 ml oleju
  • 1 jajko


Przygotowanie:

1. Do kubka dodajemy drożdże i zasypujemy cukrem, gdy drożdże rozpuszczą się zalewamy całość szklanką ciepłej wody.
2. Do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, cukier puder, cukier wanilinowy i kakao , mieszamy całość tak by stworzyć jednolitą mieszaninę.
3. Do mieszaniny dolewamy drożdże i olej a następnie wyrabiamy ciasto aż będzie odklejać się od dłoni, wysokie naczynie podsypujemy odrobiną mąki i wkładamy do niego wyrobione ciasto a następnie pozostawiamy do wyrośnięcia.
4. Robimy budyń według instrukcji na opakowaniu.
5. Ciasto wałkujemy na cienki placek a następnie wycinamy kwadraty o boku około 5-6 cm, nakładamy na nie budyń i 1 plasterek banana o grubości około 1 cm, sposób składania identyczny jak TUTAJ.
6. Drożdżówki odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia a następnie smarujemy roztrzepanym białkiem z jajka.
7. Drożdżówki pieczemy w 200 stopniach przez około 20 min.

Porady i propozycje podania:

1. Jeśli ciasto wyszło nam za mało lub za bardzo słodkie to znaczy, ze dodaliśmy za mało lub za dużo cukru pudru i następnym razem wedle uznania należy zmodyfikować jego ilość.
2. Nadzienie bananowe nie jest wiążące, jest to taka całoroczna propozycja, drożdżówki można nadziewać sezonowymi owocami lub konfiturami.
3. Drożdżówki można posypać z wierzchu cukrem pudrem.

Cena jest orientacyjna - jedynie wykorzystanych składników.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz