Propozycja podania:
Koszt: ok. 9,20 zł za 12 sztuk
Składniki:
- 500 g mąki (najlepiej tortowej)
- 25 g drożdży (1/4 kostki)
- 4 łyżki kakao
- 6 łyżek cukru pudru
- 1 cukier wanilinowy
- 2 łyżeczki cukru
- 2 budynie (polecam bananowy Winiary)
- 3 Banany
- 0,5 l mleka
- 250 ml ciepłej wody (1 szklanka)
- 40 ml oleju
- 1 jajko
Przygotowanie:
1. Do kubka dodajemy drożdże i zasypujemy cukrem, gdy drożdże rozpuszczą się zalewamy całość szklanką ciepłej wody.
2. Do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, cukier puder, cukier wanilinowy i kakao , mieszamy całość tak by stworzyć jednolitą mieszaninę.
3. Do mieszaniny dolewamy drożdże i olej a następnie wyrabiamy ciasto aż będzie odklejać się od dłoni, wysokie naczynie podsypujemy odrobiną mąki i wkładamy do niego wyrobione ciasto a następnie pozostawiamy do wyrośnięcia.
4. Robimy budyń według instrukcji na opakowaniu.
5. Ciasto wałkujemy na cienki placek a następnie wycinamy kwadraty o boku około 5-6 cm, nakładamy na nie budyń i 1 plasterek banana o grubości około 1 cm, sposób składania identyczny jak TUTAJ.
6. Drożdżówki odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia a następnie smarujemy roztrzepanym białkiem z jajka.
7. Drożdżówki pieczemy w 200 stopniach przez około 20 min.
Porady i propozycje podania:
1. Jeśli ciasto wyszło nam za mało lub za bardzo słodkie to znaczy, ze dodaliśmy za mało lub za dużo cukru pudru i następnym razem wedle uznania należy zmodyfikować jego ilość.
2. Nadzienie bananowe nie jest wiążące, jest to taka całoroczna propozycja, drożdżówki można nadziewać sezonowymi owocami lub konfiturami.
3. Drożdżówki można posypać z wierzchu cukrem pudrem.
3. Drożdżówki można posypać z wierzchu cukrem pudrem.
Cena jest orientacyjna - jedynie wykorzystanych składników.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz