wtorek, 6 maja 2014

Freak Pizza - najlepsza na niezapowiedziane wizyty.

Propozycja podania:



Koszt: ok. 3,20 zł za dwie pizze o średnicy 28 cm.




Składniki:


  • ok. 2/3 kilogramowego worka mąki
  • drożdże
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 150 ml oleju
  • 1 szklanka (250 ml) mleka
  • ser
  • keczup
  • oregano


Przygotowanie:

1. Do kubka wrzucamy drożdże (ok. 0,5 cm pasek odcięty z krótszego boku kostki drożdży), zasypujemy cukrem i zostawiamy na około 10 min.
2. Podgrzewamy szklankę mleka w mikrofali (1 min 600 W - tyle powinno wystarczyć).
3. Mieszamy widelcem drożdże z cukrem i sprawdzamy czy się już rozpuściły, jeśli tak to dodajemy do nich podgrzane mleko i ponownie mieszamy - taki roztwór odstawiamy na 30 min (gdzieś gdzie jest ciepło - np. okolice grzejnika).
4. Do wysokiej miski (lub innego wysokiego naczynia) wsypujemy mąkę, dodajemy do niej sól olej i roztwór drożdży, całość energicznie mieszamy widelcem i podsypujemy stopniowo mąką aż do uzyskania lepkiego ciasta.
5. Wyciągamy widelec i mieszamy ciasto rękami podsypując stopniowo mąką aż do momentu kiedy nie będzie się kleić. podsypujemy miskę mąką i wkładamy do niej ciasto (aby nie przykleiło się do miski podczas rośnięcia) i odstawiamy na 30 min.
6. Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół i wałkujemy je na grubość ok 0,5 cm i przekładamy na blachę do pieczenia.
7. Nastawiamy piekarnik żeby rozgrzał się do temp. ok. 180 stopni.
8. Blat do pizzy smarujemy keczupem, posypujemy oregano, kładziemy ulubione dodatki i przykrywamy startym serem.
9. Wstawiamy do piekarnika na 25-35 min.

Porady i propozycje podania:

1. Celowo nie podaję jakie dodatki użyć, bo każdy wie co lubi najbardziej, należy jednak pamiętać że to jakich dodatków użyjemy wydłuży lub skróci czas pieczenia. Świeże pomidory i ogórek kiszony z racji dużej zawartości wody wydłużą pieczenie do 35 min, jeśli dodamy same "suche" dodatki takie jak salami, czosnek, papryczki chilli itp. skrócą czas pieczenia do 25 min. Jeśli do "suchych" dodatków dodamy kiełbasy lub boczku najlepiej piec 30 min.
2. Przygotowane blaty przed posmarowaniem można zamrozić, są świetne na niezapowiedziane wizyty znajomych - wtedy wystarczy wykonać przepis od punktu 7 aby dokończyć pizzę.
3. Podczas mieszania ciasta ręką aby ciasto nie zostawało na rękach, a byśmy mogli dalej czuć czy się lepi wystarczy posmarować ręce odrobiną oliwy lub oleju.
4. Blat można posmarować domowej roboty sosem na bazie koncentratu pomidorowego - taka pizza smakuje o niebo lepiej (niedługo pewnie wrzucę przepis na mój sos).

Cena jest orientacyjna - jedynie wykorzystanych składników, nie zawiera kosztu dodatków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz