czwartek, 8 maja 2014

Naleśniki z serem, które polubi każdy.

Propozycja podania:





Koszt: ok. 8,90 zł za 10 sztuk.


Składniki:


  • 3 szklanki mleka (750 ml)
  • 2 jaja
  • mąka
  • kostka sera białego (najlepiej półtłusty)
  • 2 serki homogenizowane (polecam waniliowe lub truskawkowe)
  • cukier
  • sól
  • rodzynki


Przygotowanie:


Naleśniki:


1. Do miski wlewamy mleko i dodajemy jajka - mieszamy trzepaczką aż jajka dobrze zmieszają się z mlekiem.
2. Dodajemy szczyptę soli i stopniowo mąki (mieszając cały czas) aż ciasto będzie miało konsystencję śmietany (niektórzy radzą by dodać wody gazowanej dla puszystości - tak na prawdę wystarczy energiczne wymieszanie trzepaczką tuż przed wlaniem na patelnię).
3. Rozgrzewamy patelnię ze "śladową" ilością oleju (wystarczy kilka kropel - za duża ilość niszczy naleśniki).
4. Wlewamy chochelką ciasto na patelnię (1 powinna wystarczyć), wlane ciasto rozlewamy po całości patelni obracając patelnią.
5. Naleśniki smażymy tak by były sprężyste, czyli muszą być blade ale podsmażone (ułatwi to ich składanie), przed smażeniem kolejnego naleśnika należy wlać kilka kropel oleju za każdym razem.

Ser:

1. Do miski dodajemy serki homogenizowane, słodzimy je cukrem i dobrze mieszamy widelcem (powinny być "przesłodzone" bo ser biały zneutralizuje cukier).
2. Dodajemy ser biały, który następnie rozgniatamy i mieszamy widelcem aż do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji.
3. Sprawdzamy czy masa serowa jest odpowiednio słodka (kwestia gustu), jeśli uznamy to za stosowne dosładzamy cukrem i energicznie mieszamy tak by cukier się rozpuścił.
4. Dodajemy rodzynki (znowu wedle uznania) i mieszamy aby były mniej więcej równomiernie zmieszane z serem.

Naleśniki  z serem:

1. Rozkładamy na talerzu naleśnik.
2. Smarujemy go masą serową - zostawiamy 2 do 3 cm przerwy od krawędzi, warstwa nie powinna byc grubsza niż 0,5 cm.
3. Posmarowany naleśnik składamy 2 razy na pół - tak by uformować trójkąt
4. Złożony naleśnik smażymy na patelni tak by się zrumienił z obu stron - jeśli wyciekł ser to znak że zbyt obficie lob zbyt szeroko nałożyliśmy ser.

Porady i propozycje podania:

1. Pierwszy naleśnik zazwyczaj nie wychodzi, należy go uznać za testowy - jeśli ciasto zbyt łatwo się rozprowadza po patelni i naleśnik wychodzi zbyt cienki należy dodać mąki, jeśli ciasto jest zbyt gęste dodajemy mleka.
2. Jeśli mamy ochotę na amerykańskie "pancakes" ciasto wlewamy na środek patelni i nie rozprowadzamy po patelni.
3. Przed złożeniem naleśników można na ser położyć plasterki banana - bardzo dobrze komponuje się z serem.
4. Do naleśników można dodać kwaśny dżem - przełamie on mdłość dania.

Cena jest orientacyjna - jedynie wykorzystanych składników.

1 komentarz:

  1. Uwielbiam naleśniki, z twarogiem szczególnie, zapraszam do siebie na czekoladowe z bananami (,kuchnia lidla,), mniam :)

    OdpowiedzUsuń