Propozycja podania:
koszt: ok. 8,70 zł za 3-4 porcji
Składniki:
- jogurt naturalny lub grecki (mały)
- kukurydza z puszki
- paluszki surimi
- makaron
- 1 cytryna
- czosnek
- szczypta soli
- koperek
Przygotowanie:
1. Przekładamy jogurt do naczynia w którym będziemy robić sos (ja używam sosjerki).
2. Do jogurtu przeciskamy przez praskę kilka ząbków czosnku (ilość zależna od upodobań) a następnie całość mieszamy i odstawiamy do lodówki żeby się przegryzło.
3. W czasie gdy czosnek przeżera się z jogurtem gotujemy makaron.
4. Wyciskamy sok z cytryny (tu też ilość zależna od upodobań - polecam sok z połowy, musimy pamiętać, że paluszki surimi i kukurydza, są mdłe więc lepiej zrobić nieco bardziej kwaśny sos) i dolewamy go do jogurtu, całość mieszamy.
5. Do jogurtu dodajemy szczyptę soli i posiekany koperek (koperek może też być suszony z torebki).
6. Na talerz wykładamy makaron i posypujemy posiekanymi w kostkę paluszkami surimi i kukurydzą z puszki, polewamy całość naszym sosem i gotowe.
Porady i propozycje podania:
1. Taką sałatkę najlepiej przechowywać w lodówce i to nie zmieszaną.
2. Warto rozmrażać tyle paluszków, ile zużyjemy do zrobienia sałatki - rozmrożone szybko się psują.
Cena jest orientacyjna - jedynie wykorzystanych składników.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz