sobota, 10 maja 2014

Młode ziemniaczki z grilla w miodowej glazurze.

Propozycja podania:



Koszt: ok. 4,20 zł



Składniki:

0,5 kg młodych ziemniaków (najlepiej małych)
5 łyżek miodu
2 łyżki oleju
1 łyżka ziół prowansalskich
2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1 łyżka gorczycy białej

Przygotowanie:

Glazura:

1. Do szklanej miski (niewielkiej) dodajemy miód (jeśli się scukrzył to roztapiamy w mikrofali), olej, gorczycę, zioła prowansalskie i pieprz ziołowy.
2. Całość mieszamy.

Ziemniaki:

1. Myjemy ziemniaki a następnie gotujemy na małym ogniu do momentu aż bez problemu będzie można wbić w nie widelec.
2. Wykładamy ziemniaki na ruszt i smarujemy z wierzchu glazurą.
3. Ziemniaki odwracamy co jakiś czas i pilnujemy by glazura zbytnio się nie spiekła (czerwony kolor to znak, że już zaraz zacznie się zwęglać), po każdym odwróceniu ziemniaków smarujemy je glazurą.
4. Gdy ziemniaki zarumienią się z każdej strony są już gotowe.

Porady i propozycje podania:

1. Tak przyrządzone ziemniaki są świetne zarówno jako dodatek do mięs jak i jako samodzielne danie.
2. Jeśli ziemniaki upiekły się szybciej niż inne dania z grilla to wystarczy włożyć je do żaroodpornego naczynia by nie straciły zbyt szybko ciepła i spokojnie piec inne dania.
3. Podczas mycia ziemniaków jeśli mamy bardzo młode ziemniaki należy uważać aby nie zetrzeć im skórki, skórka na ziemniaku zatrzyma wewnątrz większość składników odżywczych dzięki czemu będą one nie tylko smaczne ale i zdrowe.

Cena jest orientacyjna - jedynie wykorzystanych składników.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz