piątek, 9 maja 2014

Weekendowa piwno-miodowa karkówka.

Propozycja podania:




Koszt: ok.12,30 zł za 7 kawałków



Składniki:


  • karkówka.
  • 1 piwo
  • 5 łyżek miodu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka chilli
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka gorczycy białej
  • ziele angielskie


Przygotowanie:

Karkówka:

1. Do wysokiego naczynia wlewamy piwo i dosypujemy sól, pieprz (najlepiej świeżo zmielony), chili i kilka ziarenek ziela angielskiego - całość mieszamy.
2. Karkówkę kroimy na około 1,5 cm plastry i wkładamy do piwa.
3. Tak przygotowaną karkówkę odkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.

Glazura:

1. Do szklanej miski (niewielkiej) dodajemy miód (jeśli się scukrzył to roztapiamy w mikrofali), olej, gorczycę, zioła prowansalskie i pieprz ziołowy.
2. Całość mieszamy.

Pieczenie:

1. Karkówkę kładziemy na ruszcie i czekamy aż lekko (!) się przypiecze.
2. Po odwróceniu, karkówkę smarujemy glazurą, czynność powtarzamy z drugą stroną gdy i ona się przypiecze.
3. Posmarowaną karkówkę pieczemy aż nie uzyska koloru jak na zdjęciu.

Porady i propozycje podania:

1. Im dłużej karkówka będzie leżeć w zaprawie piwnej tym smaczniejsza będzie z grilla - polecam zaprawianie dzień przed pieczeniem.
2. Jeśli lubimy miękką karkówkę to polecam długie pieczenie na słabym żarze, jeśli chcemy by karkówka była chrupiąca z wierzchu, w ostatnich  momentach pieczenia proponuję obniżyć ruszt tak by mocny żar ją solidnie ale krótko przypiekł.
3. Spływająca glazura spowoduje zwiększenie się żaru.

Cena jest orientacyjna - jedynie wykorzystanych składników.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz