Propozycja podania:
Koszt: ok.12,30 zł za 7 kawałków
Składniki:
- karkówka.
- 1 piwo
- 5 łyżek miodu
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka chilli
- 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1 łyżka gorczycy białej
- ziele angielskie
Przygotowanie:
Karkówka:
1. Do wysokiego naczynia wlewamy piwo i dosypujemy sól, pieprz (najlepiej świeżo zmielony), chili i kilka ziarenek ziela angielskiego - całość mieszamy.
2. Karkówkę kroimy na około 1,5 cm plastry i wkładamy do piwa.
3. Tak przygotowaną karkówkę odkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Glazura:
1. Do szklanej miski (niewielkiej) dodajemy miód (jeśli się scukrzył to roztapiamy w mikrofali), olej, gorczycę, zioła prowansalskie i pieprz ziołowy.
2. Całość mieszamy.
Pieczenie:
1. Karkówkę kładziemy na ruszcie i czekamy aż lekko (!) się przypiecze.
2. Po odwróceniu, karkówkę smarujemy glazurą, czynność powtarzamy z drugą stroną gdy i ona się przypiecze.
3. Posmarowaną karkówkę pieczemy aż nie uzyska koloru jak na zdjęciu.
Porady i propozycje podania:
1. Im dłużej karkówka będzie leżeć w zaprawie piwnej tym smaczniejsza będzie z grilla - polecam zaprawianie dzień przed pieczeniem.
2. Jeśli lubimy miękką karkówkę to polecam długie pieczenie na słabym żarze, jeśli chcemy by karkówka była chrupiąca z wierzchu, w ostatnich momentach pieczenia proponuję obniżyć ruszt tak by mocny żar ją solidnie ale krótko przypiekł.
3. Spływająca glazura spowoduje zwiększenie się żaru.
Cena jest orientacyjna - jedynie wykorzystanych składników.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz