Propozycja podania:
Koszt: ok. 8,30 zł za ok. 6-8 porcji.
Składniki:
- 250 g mięsa mielonego ( polecam wołowe)
- 2 kostki rosołowe
- 1 pomidory z puszki (polecam te z Lidl'a)
- 1 kartonik przecieru pomidorowego 500 g (polecam ten z Lidl'a)
- 1 cebula
- 1 opakowanie oliwek (nie nadziewanych)
- kilka ząbków czosnku
- oregano
- sól
- pieprz
- mąka (zagęszczenie)
Przygotowanie:
1. W garnku podsmażamy mięso mielone i pokrojoną w kostkę cebulę.
2. Dorzucamy kostki rosołowe i na małym ogniu pozwalamy im się rozpuścić i obtoczyć mięso i cebulę.
3. Dodajemy pomidory z puszki, kartonik przecieru, oliwki i na małym ogniu gotujemy całość co chwilę mieszając.
4. Gdy spaghetti już dobrze się przegotowało, dodajemy czosnek przyprawy do smaku i zagęszczamy mąką.
Porady i propozycje podania:
1. Od tego jakiej mąki użyjemy do zagęszczenia wiele zależy, mąka ziemniaczana(skrobia) bardzo szybko się ścina i należy ją rozpuścić w zimnej wodzie przed dolaniem i dobrze mieszać już wlewając (spaghetti może stać się przezroczystym glutem, po takim zagęszczeniu spaghetti musimy ponownie doprawić), natomiast mąka pszenna może być sypana bezpośrednio do garnka ale należy pamiętać by sypać cienką warstwę i mieszać (również mogą wystąpić gluty ale tylko jeśli ręce nam się trzęsą i sypiemy bardzo dużo mąki na raz, spaghetti tak zagęszczone jest nieprzezroczyste).
2. Polecam podawać z makaronem pełnoziarnistym, jest dużo zdrowszy od zwykłego.
Cena jest orientacyjna - jedynie wykorzystanych składników.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz