piątek, 16 maja 2014

Rozgrzewający krem z marchwi, najlepszy na deszczowe dni.

Propozycja podania:



Koszt: ok. 6,90 zł za 8-10 porcji.




Składniki:


  • ok. 800 g marchwi
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 średnia cebula
  • 1 ostra papryczka
  • 2 łyżeczki świeżo startego/posiekanego imbiru
  • 2 łyżeczki posiekanej trawy cytrynowej (opcjonalne)
  • kilka ząbków czosnku
  • sól
  • cukier
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 łyżka carry
  • 2 łyżki masła


Przygotowanie:

1. W dużym garnku roztapiamy masło i szklimy na nim cebulę pokrojoną w kostkę.
2. Do garnka dorzucamy marchew i ziemniaki (sposób pokrojenia dowolny), całość zalewamy wodą.
3. Do gotującego się wywaru dorzucamy imbir, trawę cytrynową, rozgnieciony nożem czosnek i pokrojoną papryczkę (razem z pestkami).
4. Do ugotowanej zupy dodajemy odrobinę soli i cukru oraz carry i kurkumę, całość miksujemy aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

Porady i propozycje podania:

1. Jeśli nie dysponujemy świeżym imbirem można użyć sproszkowanego lub liofilizowanego.
2. Jeśli ktoś nie lubi ostrych potraw lub przesadził z ilością dodanej papryczki chilli, wystarczy podbić zupę śmietaną lub jogurtem naturalnym.
3. Podawać proponuję z grzankami lub groszkiem ptysiowym, dobre też jest pieczywo dietetyczne.

Cena jest orientacyjna - jedynie wykorzystanych składników.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz