Propozycja podania:
Koszt: ok. 6,90 zł za 8-10 porcji.
Składniki:
- ok. 800 g marchwi
- 0,5 kg ziemniaków
- 1 średnia cebula
- 1 ostra papryczka
- 2 łyżeczki świeżo startego/posiekanego imbiru
- 2 łyżeczki posiekanej trawy cytrynowej (opcjonalne)
- kilka ząbków czosnku
- sól
- cukier
- 1 łyżka kurkumy
- 1 łyżka carry
- 2 łyżki masła
Przygotowanie:
1. W dużym garnku roztapiamy masło i szklimy na nim cebulę pokrojoną w kostkę.
2. Do garnka dorzucamy marchew i ziemniaki (sposób pokrojenia dowolny), całość zalewamy wodą.
3. Do gotującego się wywaru dorzucamy imbir, trawę cytrynową, rozgnieciony nożem czosnek i pokrojoną papryczkę (razem z pestkami).
4. Do ugotowanej zupy dodajemy odrobinę soli i cukru oraz carry i kurkumę, całość miksujemy aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Porady i propozycje podania:
1. Jeśli nie dysponujemy świeżym imbirem można użyć sproszkowanego lub liofilizowanego.
2. Jeśli ktoś nie lubi ostrych potraw lub przesadził z ilością dodanej papryczki chilli, wystarczy podbić zupę śmietaną lub jogurtem naturalnym.
3. Podawać proponuję z grzankami lub groszkiem ptysiowym, dobre też jest pieczywo dietetyczne.
Cena jest orientacyjna - jedynie wykorzystanych składników.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz