poniedziałek, 23 czerwca 2014

Grillowany kurczak pod pomidorową pierzyną - Pudliszki Pomidorowe Inspiracje - Kurczak

Propozycja podania:



Koszt: ok. 12,70 zł za ok. 6 porcji.



Składniki:

  • 1 Pierś z kurczaka
  • 1 koncentrat pomidorowy Pudliszki (200 g)
  • garść liści świeżej bazylii
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 dojrzałe pomidory
  • 1 paczka mozzarelli
  • 150 ml oleju
  • 0,5 szklanki wody
  • 2 łyżki oregano
  • 4 płaskie łyżeczki soli
  • 2 łyżki czarnego pieprzu


Przygotowanie:

1. Pierś z kurczaka najpierw myjemy a następnie filetujemy.
2. Do plastikowego pojemnika z przykrywką wlewamy olej i wsypujemy oregano, 1 łyżkę pieprzu, i 2 łyżeczki soli a następnie wkładamy tam kurczaka i dokładnie obtaczamy w marynacie - zamykamy i odstawiamy do lodówki.
3.Do wysokiego naczynia dodajemy koncentrat pomidorowy i wodę i mieszamy widelcem na jednolitą masę.
4. Do pomidorowej masy dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną bazylię, 2 łyżeczki soli, 1 łyżkę pieprzu i pokrojone w kostkę pomidory - całość mieszamy i odstawiamy do lodówki.
5.Na grillu na dużym żarze pieczemy kurczaka - krótko, jedynie do przypieczenia z każdej strony, będzie on wtedy spieczony z wierzchu i soczysty w środku.
6.Upieczone filety wykładamy na talerze, nakładamy pomidorową pierzynę a następnie kładziemy na niej pokrojoną w plasterki mozzarellę i dekorujemy świeżymi liśćmi bazylii.

Porady i propozycje podania:

1. Olej w zaprawie sprawia, że kurczak jest bardziej soczysty - nie należy się bać, że dodało się go za dużo bo i tak cały się wytopi.
2. Polecam podawać w towarzystwie różowego wina - bardzo dobrze wzbogaca smak i eksponuje naturalne walory pomidorów.

Cena jest orientacyjna - jedynie wykorzystanych składników.

Pudliszki - Pomidorowe inspiracje

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz