Propozycja podania:
Koszt: ok. 12,70 zł za ok. 6 porcji.
Składniki:
- 1 Pierś z kurczaka
- 1 koncentrat pomidorowy Pudliszki (200 g)
- garść liści świeżej bazylii
- 5 ząbków czosnku
- 2 dojrzałe pomidory
- 1 paczka mozzarelli
- 150 ml oleju
- 0,5 szklanki wody
- 2 łyżki oregano
- 4 płaskie łyżeczki soli
- 2 łyżki czarnego pieprzu
Przygotowanie:
1. Pierś z kurczaka najpierw myjemy a następnie filetujemy.
2. Do plastikowego pojemnika z przykrywką wlewamy olej i wsypujemy oregano, 1 łyżkę pieprzu, i 2 łyżeczki soli a następnie wkładamy tam kurczaka i dokładnie obtaczamy w marynacie - zamykamy i odstawiamy do lodówki.
3.Do wysokiego naczynia dodajemy koncentrat pomidorowy i wodę i mieszamy widelcem na jednolitą masę.
4. Do pomidorowej masy dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną bazylię, 2 łyżeczki soli, 1 łyżkę pieprzu i pokrojone w kostkę pomidory - całość mieszamy i odstawiamy do lodówki.
5.Na grillu na dużym żarze pieczemy kurczaka - krótko, jedynie do przypieczenia z każdej strony, będzie on wtedy spieczony z wierzchu i soczysty w środku.
6.Upieczone filety wykładamy na talerze, nakładamy pomidorową pierzynę a następnie kładziemy na niej pokrojoną w plasterki mozzarellę i dekorujemy świeżymi liśćmi bazylii.
Porady i propozycje podania:
1. Olej w zaprawie sprawia, że kurczak jest bardziej soczysty - nie należy się bać, że dodało się go za dużo bo i tak cały się wytopi.
2. Polecam podawać w towarzystwie różowego wina - bardzo dobrze wzbogaca smak i eksponuje naturalne walory pomidorów.
Cena jest orientacyjna - jedynie wykorzystanych składników.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz