Propozycja Podania:
Koszt: ok. 16,60 zł za ok. 36 pierogów.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 kostka sera białego
- 1 średnia cebula
- ok. 0,5 kg mąki
- 2 łyżki oleju
- 1 przecier pomidorowy Pudliszki (200 g)
- 400 g boczku wędzonego
- 1 żółtko
- 4 łyżki masła
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 łyżka chilli
- 2 łyżki czarnego pieprzu
- 1 łyżka pieprzu ziołowego
- 3 łyżeczki soli
- 6 łyżek słodkiej papryki
Przygotowanie:
Farsz:
1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.
2. Gdy ziemniaki są już ugotowane zlewamy wodę i puki są jeszcze ciepłe dodajemy do nich 3 łyżki masła i rozgniatamy aż będą miały jednolitą konsystencję.
3. Boczek dzielimy na dwie części, jedną odstawiamy do późniejszego użycia jako skwarki a drugą kroimy w bardzo drobną kostkę.
4. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy z pokrojonym boczkiem a następnie dodajemy do ziemniaków razem z serem i przyprawami. Całość mieszamy
Ciasto:
1. Do wysokiego naczynia, najlepiej miski dodajemy wodę, przecier pomidorowy i żółtko - mieszamy je na jednolitą masę.
2.Do powstałej masy dodajemy 1 łyżkę masła, 2 łyżki oleju i mąkę i wyrabiamy na jednolite ciasto.
Lepienie pierogów:
1. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3-5 mm a następnie wycinamy kółka za pomocą szklanki lub kubka.
2. Okręgi nakładamy farsz za pomocą łyżeczki (jedna powinna wystarczyć).
3. Ciasto składamy na pół i zlepiamy brzegi.
Gotowanie i podanie:
1. Duży garnek zalewamy do ok. 3/4 wysokości wodą a następnie stawiamy na gazie i czekamy aż woda się zagotuje.
2. Gotującą się wodę solimy i dodajemy do niej odrobinę oleju a następnie wrzucamy pierogi.
3. Pierogi gotujemy 3 min licząc od ich wypłynięcia na powierzchnię wody a następnie wyławiamy i wykładamy bezpośrednio na talerz lub na tacki.
4. Pierogi bezpośrednio przed zjedzeniem najlepiej jest polać odrobiną tłuszczu ze skwarkami z boczku.
Porady i propozycje podania:
1. Jeśli ktoś nie lubi pierogów ze skwarkami można je podawać polane masłem lub przysmażone na patelni.
2. Pierogi najlepiej podawać w towarzystwie maślanki lub kefiru.
3. Jeśli wiemy że wyszło nam więcej pierogów niż jesteśmy w stanie zjeść nadmiar można zamrozić (w tym celu należy je poddać blanszowaniu - krótkie gotowanie jedynie do momentu wypłynięcia).
Cena jest orientacyjna - jedynie wykorzystanych składników.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz