sobota, 21 czerwca 2014

Pomidorowe pierogi z farszem bekonowo-ziemniaczanym - Pudliszki Pomidorowe Inspiracje - Mięso

Propozycja Podania:



Koszt: ok. 16,60 zł za ok. 36 pierogów.



Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 kostka sera białego
  • 1 średnia cebula
  • ok. 0,5 kg mąki
  • 2 łyżki oleju 
  • 1 przecier pomidorowy Pudliszki (200 g)
  • 400 g boczku wędzonego
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki masła
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżka chilli
  • 2 łyżki czarnego pieprzu
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego
  • 3 łyżeczki soli
  • 6 łyżek słodkiej papryki


Przygotowanie:

Farsz:

1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.
2. Gdy ziemniaki są  już ugotowane zlewamy wodę i puki są jeszcze ciepłe dodajemy do nich 3 łyżki masła i rozgniatamy aż będą miały jednolitą konsystencję.
3. Boczek dzielimy na dwie części, jedną odstawiamy do późniejszego użycia jako skwarki a drugą kroimy w  bardzo drobną kostkę.
4. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy z pokrojonym boczkiem a następnie dodajemy do ziemniaków razem z serem i przyprawami. Całość mieszamy

Ciasto:

1. Do wysokiego naczynia, najlepiej miski dodajemy wodę, przecier pomidorowy i żółtko - mieszamy je na jednolitą masę.
2.Do powstałej masy dodajemy 1 łyżkę masła, 2 łyżki oleju i mąkę i wyrabiamy na jednolite ciasto.

Lepienie pierogów:

1. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3-5 mm a następnie wycinamy kółka za pomocą szklanki lub kubka.
2. Okręgi nakładamy farsz za pomocą łyżeczki (jedna powinna wystarczyć).
3. Ciasto składamy na pół i zlepiamy brzegi.

Gotowanie i podanie:

1. Duży garnek zalewamy do ok. 3/4 wysokości wodą a następnie stawiamy na gazie i czekamy aż woda się zagotuje.
2. Gotującą się wodę solimy i dodajemy do niej odrobinę oleju a następnie wrzucamy pierogi.
3. Pierogi  gotujemy 3 min licząc od ich wypłynięcia na powierzchnię wody a następnie wyławiamy i wykładamy  bezpośrednio na talerz lub na tacki.
4. Pierogi bezpośrednio przed zjedzeniem najlepiej jest polać odrobiną tłuszczu ze skwarkami z boczku.

Porady i propozycje podania:

1. Jeśli ktoś nie lubi  pierogów ze skwarkami można je podawać  polane masłem lub przysmażone na patelni.
2. Pierogi najlepiej podawać w towarzystwie maślanki lub kefiru.
3. Jeśli wiemy że wyszło nam więcej pierogów niż jesteśmy w stanie zjeść nadmiar można zamrozić (w tym celu należy je poddać blanszowaniu - krótkie gotowanie jedynie do momentu wypłynięcia).

Cena jest orientacyjna -  jedynie wykorzystanych składników.
Pudliszki - Pomidorowe inspiracje

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz