środa, 18 czerwca 2014

Knedle z truskawkami a'la mama.

Propozycja podania:



Koszt: ok. 8,60 zł za ok. 35 knedli.





Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 kg truskawek
  • 300 g białego sera
  • 2 jajka
  • 0,5 kg mąki


Przygotowanie:

1. Rozgotowujemy obrane ziemniaki, tłuczemy a następnie zostawiamy do ostygnięcia.
2. Do zimnych ziemniaków dodajemy ser, mąkę i jaja - całość wyrabiamy na jednolite ciasto.
3. Truskawki myjemy, a następnie obieramy z zielonych ogonów.
4. Urywamy mały kawałek ciasta, rozklepujemy w dłoni na ok  5 mm placek, kładziemy na nim truskawkę a następnie oblepiamy ją dookoła ciastem, formujemy kulę.
5. Tak uformowane knedle gotujemy 3 min licząc od wypłynięcia knedli na powierzchnię wody.

Porady i propozycje podania:

1. Aby knedle nie przyklejały się do tacki przed ugotowaniem powinno się go obtoczyć w mące.
2. Proponuję podawać oblane masłem lub śmietaną i posypane cukrem, na zdjęciu jest wariant z domowej roboty dżemem truskawkowym.
3. Knedle można śmiało mrozić, robi się to następująco: 1. knedle gotujemy jedynie do wypłynięcia (tzw. blanszowanie) 2. wyławiamy i wykładamy na tackę. 3. Po ostygnięciu wkładamy do zamrażalnika na 2 godziny, po tym czasie należy przesypać je do worka.

Cena jest orientacyjna - jedynie wykorzystanych składników.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz