Propozycja podania:
Koszt: ok. 8,60 zł za ok. 35 knedli.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 kg truskawek
- 300 g białego sera
- 2 jajka
- 0,5 kg mąki
Przygotowanie:
1. Rozgotowujemy obrane ziemniaki, tłuczemy a następnie zostawiamy do ostygnięcia.
2. Do zimnych ziemniaków dodajemy ser, mąkę i jaja - całość wyrabiamy na jednolite ciasto.
3. Truskawki myjemy, a następnie obieramy z zielonych ogonów.
4. Urywamy mały kawałek ciasta, rozklepujemy w dłoni na ok 5 mm placek, kładziemy na nim truskawkę a następnie oblepiamy ją dookoła ciastem, formujemy kulę.
5. Tak uformowane knedle gotujemy 3 min licząc od wypłynięcia knedli na powierzchnię wody.
Porady i propozycje podania:
1. Aby knedle nie przyklejały się do tacki przed ugotowaniem powinno się go obtoczyć w mące.
2. Proponuję podawać oblane masłem lub śmietaną i posypane cukrem, na zdjęciu jest wariant z domowej roboty dżemem truskawkowym.
3. Knedle można śmiało mrozić, robi się to następująco: 1. knedle gotujemy jedynie do wypłynięcia (tzw. blanszowanie) 2. wyławiamy i wykładamy na tackę. 3. Po ostygnięciu wkładamy do zamrażalnika na 2 godziny, po tym czasie należy przesypać je do worka.
Cena jest orientacyjna - jedynie wykorzystanych składników.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz