Propozycja podania:
Koszt: ok. 12,30 zł za 8 porcji
Składniki:
- 250 g mięsa mielonego
- 1 koncentrat pomidorowy Pudliszki (380 g)
- 5 Dojrzałych pomidorów
- 1 duża cebula
- mały słoiczek zielonych oliwek
- masło
- mąka
- makaron lasagne
- 1 szklanka bulionu
- 5 ząbków czosnku
- 1,5 szklanki mleka
- sól
- pieprz
- oregano
- bazylia
Przygotowanie:
Sos pomidorowy:
1. Pomidory wrzucamy na 2 min do wrzątku, następnie obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
2. W garnku smażymy mięso mielone i pokrojoną w kostkę cebulę.
3. Mięso i cebulę zalewamy bulionem a następnie dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy i posiekany drobno czosnek.
4. Całość gotujemy 20 min, następnie doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i oregano.
Sos beszamel:
1. W garnku rozpuszczamy 3 łyżki masła a następnie mieszamy z 3 łyżkami mąki.
2. Dolewamy stopniowo mleko, cały czas mieszając trzepaczką.
3. Doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy aż do zgęstnienia sosu - cały czas mieszając.
Lasagna:
1. W wysokim naczyniu żaroodpornym smarujemy dno beszamelem
2. Układamy na nim makaron.
3. Makaron smarujemy beszamelem.
4. Nakładamy 0,5-1 cm warstwę sosu pomidorowego i posypujemy posiekanymi oliwkami.
5. Czynności z kroków 2-4 powtarzamy aż do zapełnienia naczynia lub wyczerpania składników.
6. Po wierzchu posypujemy obficie bazylią i oregano, pieczemy 20-30 min w 180 stopniach.
Porady i propozycje podania:
1. Czas pieczenia uzależniony jest od makaronu - pieczemy tak długo aż nie będzie na tyle miękki by móc go nakłuć.
2. Polecam podawać z dobrym półsłodkim winem.
Cena jest orientacyjna - tylko wykorzystanych składników.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz