środa, 11 czerwca 2014

Podwójnie pomidorowa lasagne - Pudliszki Pomidorowe Inspiracje - Mięso

Propozycja podania:



Koszt:  ok. 12,30 zł za 8 porcji



Składniki:

  • 250 g mięsa mielonego
  • 1 koncentrat pomidorowy Pudliszki  (380 g)
  • 5 Dojrzałych pomidorów
  • 1 duża cebula
  • mały słoiczek zielonych oliwek
  • masło
  • mąka
  • makaron lasagne
  • 1 szklanka bulionu
  • 5 ząbków czosnku
  • 1,5 szklanki mleka
  • sól
  • pieprz
  • oregano 
  • bazylia


Przygotowanie:

Sos pomidorowy:

1. Pomidory wrzucamy na 2 min do wrzątku, następnie obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
2. W garnku smażymy mięso mielone i pokrojoną w kostkę cebulę.
3. Mięso i cebulę zalewamy bulionem a następnie dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy i posiekany drobno czosnek.
4. Całość gotujemy 20 min, następnie doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i oregano.

Sos beszamel:

1. W garnku rozpuszczamy 3 łyżki masła a następnie mieszamy z 3 łyżkami mąki.
2. Dolewamy stopniowo mleko, cały czas mieszając trzepaczką.
3. Doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy aż do zgęstnienia sosu - cały czas mieszając.

Lasagna:

1. W wysokim naczyniu żaroodpornym smarujemy dno beszamelem
2. Układamy na nim makaron.
3.  Makaron smarujemy beszamelem.
4. Nakładamy 0,5-1 cm warstwę sosu pomidorowego i posypujemy posiekanymi oliwkami.
5. Czynności z kroków 2-4 powtarzamy aż do zapełnienia naczynia lub wyczerpania składników.
6.  Po wierzchu posypujemy obficie  bazylią i oregano, pieczemy 20-30 min w 180 stopniach.

Porady i propozycje podania:

1. Czas pieczenia uzależniony jest od makaronu - pieczemy tak długo aż nie będzie na tyle miękki by móc go nakłuć.
2. Polecam podawać z dobrym półsłodkim winem.

Cena jest orientacyjna - tylko wykorzystanych składników.
Pudliszki - Pomidorowe inspiracje

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz